Usluge

Neispravno balansiranje guma uzrokuje ove probleme u vožnji

DIS&A gume Banja Luka

Kod postavljanja guma jedna od procedura je i njihovo balansiranje. Kad dolazi do problema s balansom guma tokom vožnje i njihova korištenja? Svakodnevno trošenje guma može dovesti do toga, ali i činjenica da gume i feluge nemaju idealnu distribuciju mase. Ona mora biti raspoređena ravnomjerno cijelim opsegom gume. U uređajima za balansiranje mjere se vibracije tokom rotacije. Ako masa nije ravnomjerno raspoređena taj se problem rješava tegovima, a ponekad i novim montiranjem guma na felnu. Kvalitet uređaja za balansiranje je veoma bitan za samo balansiranje guma. DIS&A servisi raspolažu sa najsavremenijim uređajima za balansiranje renomiranih svjetskih proizvođača.

Kako ćete prepoznati u vožnji da vam je neohodno balansiranje guma?

Neki od simptoma koji ukazuju na neophodnost balansiranja guma su vibracija volana, sjedišta ili poda vozila (kako raste brzina, rastu i vibracije), nejednako i ubrzano trošenje gaznog sloja guma i veća potrošnja goriva. Ako jedna od prednjih guma nije balansirana češće ćete osjetiti vibracije na volanu. Ako jedna od zadnjih guma nije balansirana vibracije će se više osjetiti na sjedištima ili podu.

Ako nemate običaj mijenjati gume u sezoni jesen/proljeće, trebalo bi ih balansirati najmanje svake dvije godine. Zapamtite, vibracije mogu nastati i zbog toga što točkove treba poravnati, zbog oštećenja na felnama, problema s dijelovima trapa, kada je neophodno odraditi reglažu trapa. U svakom slučaju, vibracije na vozilu zahtijevaju odlazak u servis.