Odabir guma

ADAC test zimskih guma 2023

adac test zimskih guma 2023

Njemački autoklub (ADAC) s parnterima je objavio rezultate najnovijeg testa zimskih guma u 2023.

Zimska guma treba imati sigurno prianjanje na snijegu, ledu i mokrim uslovima, a istovremeno trošiti što manje goriva. Ovo je klasični sukob ciljeva koje guma mora savladati u ADAC-ovom testu zimskih guma – zajedno s nizom drugih izazova kao što su akvaplaning, stabilnost u vožnji i izdržljivost. Pogledajte našu ponudu Gume Banja Luka

adac test zimskih guma 2023 tabela

ADAC test zimskih guma 225/45 R17

Snijeg, led, mokro, suho ili mrazno vrijeme: ko se najbolje nosi s različitim uslovima u zimskoj sezoni? 16 aktuelnih guma dimenzija 225/45 R17 za kompaktnu klasu na ADAC testu.

Iako se raznolikost i veličina dimenzija guma za nova vozila stalno povećava: ovogodišnja  testna dimenzija 225/45 R17 u brzinskom razredu H do 210 km/h  i dalje je jedna od najprodavanijih – čak iu segmentu zimskih guma . Odgovara  kompaktnim vozilima niže srednje klase  kao što su  Opel Astra ili  VW Golf. 

Četiri vrlo uravnotežena modela guma ocijenjena su kao “dobro”, a jedanaest guma je ocijenjeno kao “zadovoljavajuće” – jedan model je potpuno zakazao. U širokom srednjem polju, vrijedi pogledati detalje, jer u zavisnosti od vašeg  individualnog profila vožnje,  zadovoljavajući (i obično jeftiniji) kandidat za ispit može se pokazati preporučljivim za ličnu upotrebu.

ADAC test zimskih guma: Novi kriteriji ispitivanja

Kao i kod testa ljetnih guma 2023., ADAC takođe i dalje razvija način ocjenjivanja za test zimskih guma: Konačna ocjena sastoji se od pojedinačnih ocjena za sigurnost vožnje i učinak na okolinu.

Najvažniji element, s udjelom od 70 posto, ostaje sigurnost vožnje na suhim, mokrim i zimskim cestama. Trošenje, potrošnja goriva i buka dio su ekološkog bilansa (30 posto). Težina gume, masa abrazije kao i sadržaj onečišćujućih tvari ili potvrda proizvođača također su uključeni u ovu ocjenu.

225/45 R17: Rezultati testa na prvi pogled

Četiri vrlo uravnotežene gume

Najmanje četiri gume na testnom vozilu VW Golf pokazale su se kao posebno dobro izbalansirane i stoga se mogu ukupno ocijeniti kao “dobre” . Međutim, modeli imaju različite fokuse, zbog čega je važno pogledati detaljne ocjene za te modele, u zavisnosti od vašeg individualnog profila vožnje. Continental WinterContact TS 870 postiže čin ravnoteže između izvrsnih voznih performansi i najbolje moguće ekološke ravnoteže s najboljim ocjenama na zimskim i mokrim cestama. Bridgestone Blizzak, koji je uglavnom “zadovoljavajući” na mokrom, još je bolji na mokrom, ipak u ovoj se dimenziji relativno loše ponaša na snijegu i ledu.

Michelin Alpin 6 i Goodyear Ultra Grip Performance + također su se pokazali “dobro” s vrlo sličnim performansama , a Francuz je bio ispred u pogledu ekoloških performansi zahvaljujući bolje predviđenoj kilometraži (61.000 kilometara, Goodyear 54.400 kilometara). Sa slično velikom kilometražom i odgovarajućom dobrom ekološkom ravnotežom, Dunlop Winter Sport 5 također se penje na pobjedničko postolje uprkos malim slabostima na mokrom .

Alternative: Široki srednji prostor

U velikoj grupi od jedanaest “zadovoljavajućih” guma, lični profil vožnje igra još veću ulogu u odabiru u poređenju s “dobrim” gumama. Ovdje postoje gume koje imaju male slabosti na suhim, mokrim ili zimskim cestama , ali su dobre u pogledu ekoloških performansi. Kupci koji mogu živjeti s pomenutim deficitom zbog svoje individualne situacije u vožnji mogu čak pronaći povoljnu cijenu. Gume Nokian Tires WR Snowproof, a posebno Pirelli Cinturato Winter 2 i Sava eskimo hp2 dobro se ponašaju na suhim cestama očitije slabosti. Nažalost, modeli iz Nokiana i Save ne mogu impresionirati na mokrom, dok Pirelli opet može postići pogodak na mokrim i zimskim cestama.

Na mokrom, već spomenuti Bridgestone Blizzak LM005 postavlja rekord ispred Hankook Winter i*cept RS3, ali gubi bolju ocjenu zbog svojih slabosti na zimskim cestama kao što su Yokohama BlueEarth-Winter V906, Apollo Aspire XP Winter i Semperit Speed ​​​​Grip 5 Ukupni rezultat.

S predviđenom kilometražom od 36.100 kilometara i visokom istrošenošću guma, Bridgestoneov Blizzak također na začežju u smislu ekoloških performansi. U ovoj veličini, Kumho Wintercraft postavlja standard sa 64.000 kilometara – čak i ispred dobro poznatog Micheln Alpina otpornog na habanje (61.000 kilometara).

Loše: Kormoran Snow

Na dnu tabele nalazi se Kormoran Snow iz Poljske. Uz najlošije performanse na suhom , također pruža najgora svojstva na mokrom u testu. Najbolji primjer je kočenje na mokrom: na mjestu gdje je testno vozilo s Hankook Winter i*ceptom već zaustavljeno, vozite Kormoran brzinom od oko 36 km/h – i nadamo se da se u slučaju nužde nećete sudariti ni s čim.

S najlošijim rezultatima u uzdužnom i poprečnom akvaplaningu, kao i niskim nivoom prianjanja, ranim podupravljanjem i preupravljanjem u zavojima na mokrom putu, guma se može klasificirati samo kao “loša”. Ne pomaže ni to što je guma nudila daleko najbolje performanse na terenu na snijegu.

Dimenzije odgovaraju ovim automobilima

Ovisno o motoru i opremi, sljedeći modeli vozila (i brojni drugi) mogu se opremiti veličinom guma testiranom ovdje.

ProizvođačModeli
BMWSerija 1, Serija 2 Gran Coupe
Hyundaii30, Ioniq hibrid
mercedesA-klasa, B-klasa, CLA, GLA, SLC
OpelAstra
RenaultMegane
ŠkodaOctavia, super
ToyotaAuris, Corolla
VWGolf, Golf Sportsvan, Jetta, Scirocco

ADAC test zimskih guma 205/60 R16: Najbolje za mala SUV vozila

Dimenzija 205/60 R16 trenutno testirana 2023. s klasom brzine H (do 210 km/h) prvenstveno se postavlja na  SUV vozila niže srednje klase , ali odgovara i vozilima srednje klase. Opći zaključak u ovoj dimenziji testiranja je pozitivan: posebno se preporučuje najmanje sedam guma – a sedam modela još uvijek ima zadovoljavajuće rezultate. Kada je riječ o ovim gumama , vrijedi pogledati detalje , jer ovisno o vašem individualnom profilu vožnje, zadovoljavajući (i obično jeftiniji) kandidat za testiranje može se preporučiti za vaše vlastite zahtjeve. 

Dva modela guma pokazuju ozbiljne nedostatke u sigurnosti vožnje : Lassa Snoways 4 na snijegu i ledu i Austone Athena SP-901 na suhim i, prije svega, mokrim cestama. Zato je presuda ADAC-a za obojicu “nezadovoljavajuća”.

Vrlo uravnotežen: dobre gume

Sedam vrlo uravnoteženih modela guma ocijenjeno je kao dobro u ovoj dimenziji ispitivanja prema težini sigurnosti vožnje (70 posto) i utjecaja na okoliš (30 posto) te se stoga mogu preporučiti bez rezerve. Ipak, vrijedi pogledati detaljne recenzije jer imaju malo drugačije naglaske. A ovisno o vašem osobnom profilu vožnje, to može biti presudno pri odabiru guma.

Primjerice, ako puno putujete autocestom, posebno treba obratiti pozornost na udobnost vožnje na suhim cestama , jer samo dvije od sedam guma dobivaju dobru ocjenu: Dunlop Winter Sport 5 i Michelin Alpin 6. Poručuju Ovo vozaču uvijek ima dobru povratnu informaciju o upravljaču, ima stoičku pravocrtnu stabilnost i provodi sve pokrete upravljača stabilno i prema očekivanjima. Ove dvije također postižu najveću kilometražu među ovih sedam guma.

Na mokrom, Bridgestone Blizzak LM005 postavlja standard s najkraćim putem kočenja, a odmah ga prate njegov brat Firestone Winterhawk 4 i Goodyear UltraGrip 9+.

Ako planirate češće voziti po zimskim cestama u hladnoj sezoni, Hankook Winter i*cept RS3 je savršen izbor. Continental TS 870 P je balansiran negdje u sredini s dobrim performansama u svim disciplinama, ali bez najboljih rezultata.

Alternativa: one zadovoljavajuće

Sedam modela guma postiglo je zadovoljavajući ukupni rezultat. Pet ih je uspjelo postići dobar rezultat u pogledu ekološke učinkovitosti. Ali svih sedam ne postižu više od zadovoljavajuće ocjene kada je riječ o sigurnosti vožnje: budući da imaju slabosti u barem jednom glavnom kriteriju , smanjeni su u ukupnoj ocjeni ADAC-a . Gume Kleber Krisalp HP3, Barum Polaris 5, Vredestein Wintrac i Uniroyal WinterExpert pokazuju nedostatke na suhim cestama .

BFGoodrich G-Force Winter 2, Fulda Kristall Control HP2, Kleber, Barum i Uniroyal ne uspijevaju na mokrom – posebno zimi . U usporedbi s testnim poljem, obično pokazuju veće slabosti u upravljanju na mokroj podlozi: ne mogu se tako precizno kontrolirati zbog podupravljanja i preupravljanja, ranije gube prianjanje pri ubrzavanju i također imaju malo dulji put kočenja – na primjer s blagim kutom upravljanja.

Na zimskim cestama , međutim, Falken Eurowinter HS02 i Barum Polaris podbacuju i ne postižu više od zadovoljavajućeg rezultata u pogledu svojih zimskih svojstava.

Kad je riječ o kilometraži , Fulda se pozitivno ističe s najvećom kilometražom na testu (56.000 kilometara, ocjena 1.3), dok Uniroyal, s druge strane, nudi najmanju predviđenu kilometražu u skupini zadovoljavajućih guma (37.000 kilometara, ocjena 2.9).

Dva modela su neispravna

Inženjeri ADAC-a izričito savjetuju da se ne kupuju dva modela zbog njihovih slabosti u sigurnosti vožnje – i zato je ADAC-ova presuda za Lassa  Snoways 4 i  Austone Athena SP-901 posljedično: neadekvatna!

Iako je Lassa Snoways još uvijek ocijenjen kao dobar na suhim i mokrim cestama, njegova upravljivost na cestama prekrivenim snijegom ocijenjena je kao loša u usporedbi s konkurencijom.

Suprotno tome, Austone je osigurao najbolju ocjenu na terenu na cestama prekrivenim snijegom, ali nije stigao dalje od odgovarajuće ocjene na suhim cestama, pa čak ni loše ocjene na mokrim cestama. Na mokrom je to uglavnom zbog njegovih loših svojstava upravljanja , ali također ima najduži put kočenja i najlošija svojstva akvaplaninga.

Zastrašujući primjer: Dok su najbolje kočnice na mokrom na testu, Bridgestone Blizzak, već duže vrijeme stale nakon kočenja u nuždi od 80 km/h na mokrom asfaltu, Austone juri pokraj njega s nešto manje od 40 km/h. Ostaje samo nadati se da u tom trenutku nijedna vrtićka grupa ne prelazi ulicu.

Djeluje: zaštitite okoliš i uštedite novac

Kada je riječ o ekološkim performansama, također postoji veliki jaz između performansi testnih guma, posebno kada se bolje pogleda predviđena kilometraža 16 kandidata za test. Ako kilometre tumačite u godišnjim dobima (pod pretpostavkom da godišnje prijeđete 15.000 kilometara i od toga oko 7.500 kilometara sa zimskim gumama ), Fuldu možete voziti gotovo osam godina dok ne dosegne minimalnu zakonsku dubinu profila. Bridgestone, s druge strane, traje samo oko pet sezona dok se ne istroši do 1,6 milimetara.

Međutim, na temelju svoje studije s djelomično istrošenim gumama, ADAC preporučuje raniju zamjenu guma iz sigurnosnih razloga i ne korištenje guma do zakonske granice dubine profila . Nove biste trebali nabaviti kada je profil zimske gume manji od četiri milimetra . Savjet za mjerenje: zlatni rub kovanice od 2 eura širok je točno četiri milimetra.

Dimenzije odgovaraju ovim automobilima

Ovisno o motoru i opremi, sljedeći modeli vozila (i brojni drugi) mogu se opremiti veličinom guma testiranom ovdje.

ProizvođačModel
AudiA1, A4, Q2
BMWSerija 2 Active Tourer, Serija 3
DaciaJoggers, Sandero Stepway
fordEcoSport, Focus, Tourneo
mercedesA, B, C, E, T razred
RenaultCaptur, Kangoo, Scenic
ŠkodaKamiq, Octavia
VWTaigo, T-Cross, Touran, T-Roc, Caddy

Zaključak testa

Ne treba štedjeti na pogrešnom mjestu, jeftina guma može brzo postati sigurnosni rizik

Karakteristike testiranih pneumatika

DIMENZIJA 225/45 R17

Continental WinterContact TS 870

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom, vrlo sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža

Michelin Alpin 6

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu, manji nedostaci na mokrom

Goodyear UltraGrip Performance+

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, učinkovita guma

– nešto duži zaustavni put na mokrom

Dunlop Winter Sport 5

vrlo preporučljivo

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci na mokrom

Vredestein Wintrac PRO

preporučuje se

+ još dobra u zimskim uvjetima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom

Semperit Speed-Grip 5

preporučuje se

+ još sigurna na suhom, još dobra na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Hankook Winter i*cept RS3

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom

Giti GitiWinter W2

preporučuje se

+ još sigurna na suhom, još dobra na mokrom

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima, ispodprosječna predviđena kilometraža, nešto niža izdržljivost

Kumho Wintercraft WP52

preporučuje se

+ dobra u zimskim uvjetima, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom, vrlo teška guma

Apollo Aspire XP Winter

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom, manji nedostaci na mokrom, nešto veća težina

Nokian Tyres WR Snowproof

preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom, nedostaci na mokrom, nedostaci u zimskim uvjetima

Pirelli Cinturato Winter 2

preporučuje se

+ dobra na mokrom, dobra u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, mala potrošnja goriva

– jasni nedostaci u udobnosti vožnje i nedostaci kod vožnje na limitu na suhom

Yokohama BluEarth–Winter V906

preporučuje se

+ sigurna na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u preciznosti i manji nedostaci kod vožnje na limitu na suhom, nedostaci u zimskim uvjetima, druga najmanja predviđena kilometraža na testu, manji nedostaci u izdržljivosti, nešto veća težina

Sava Eskimo HP2

preporučuje se

+ sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, vrlo mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci u preciznosti i vožnji na limitu na suhom, nedostaci na mokrom

Bridgestone Blizzak LM 005

preporučuje se

+ sigurna na suhom, najbolja na testu na mokrom, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uvjetima, mala predviđena kilometraža, mala izdržljivost, iznadprosječna težina

Kormoran Snow

ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uvjetima, velika predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– nepreporučljiva prvenstveno zbog nedostataka na području sigurnosti, slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom

DIMENZIJA 205/60 R16

Dunlop Winter Sport 5

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, sigurna na mokrom, velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– nešto bučnija guma

Michelin Alpin 6

vrlo preporučljivo

+ ujednačena guma, precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još sigurna na mokrom, vrlo velika predviđena kilometraža, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u poprečnom akvaplaningu

Goodyear UltraGrip 9+

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, dobra na mokrom, velika predviđena kilometraža, najučinkovitija guma na testu

– manji nedostaci u preciznosti na suhom

Continental WinterContact TS 870 P

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, vrlo sigurna na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima, još dobra predviđena kilometraža

– manji nedostaci u preciznosti na suhom

Hankook Winter i*cept RS3

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, sigurna na mokrom, vrlo sigurna u zimskim uvjetima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža

Bridgestone Blizzak LM 005

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, najbolja na testu na mokrom, sigurna u zimskim uvjetima

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

Firestone Winterhawk 4

vrlo preporučljivo

+ sigurna na suhom, sigurna na mokrom, vrlo dobra kod uzdužnog akvaplaninga, sigurna u zimskim uvjetima, mala težina i potrošnja goriva

– manji nedostaci u preciznosti na suhom, ispodprosječna predviđena kilometraža, manji nedostaci u izdržljivosti

BFGoodrich G-Force Winter 2

preporučuje se

+ još sigurna na suhom kod vožnje na limitu, još dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala potrošnja goriva

– manji nedostaci u udobnosti vožnje na suhom, nedostaci na mokrom

Fulda Kristall Control HP 2

preporučuje se

+ precizna i sigurna na suhom kod vožnje na limitu, najveća predviđena kilometraža na testu, izdržljiva guma, iznadprosječno lagana, mala potrošnja goriva

– nedostaci na mokrom, manji nedostaci na snijegu

Kleber Krisalp HP3

preporučuje se

+ sigurna u zimskim uvjetima, mala potrošnja goriva

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Falken Eurowinter HS02

preporučuje se

+ sigurna na suhom, još dobra na mokrom, još dobra predviđena kilometraža, mala potrošnja goriva

– nedostaci u zimskim uvjetima

Barum Polaris 5

preporučuje se

+ dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina, najmanja potrošnja na testu

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom, manji nedostaci u zimskim uvjetima

Vredestein Wintrac

preporučuje se

+ još dobra na mokrom, dobra u zimskim uvjetima, dobra predviđena kilometraža, izdržljiva guma, mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci u udobnosti vožnje i kod vožnje na limitu na suhom

Uniroyal WinterExpert

preporučuje se

+ još dobra u zimskim uvjetima, još mala težina i potrošnja goriva

– nedostaci na suhom, manji nedostaci na mokrom

Lassa Snoways 4

ne preporučuje se

+ još dobra na suhom, još dobra na mokrom, dobra predviđena kilometraža, još izdržljiva guma, dobra potrošnja goriva

– vrlo slaba u zimskim uvjetima, nešto veća težina

Austone Athena SP-901

ne preporučuje se

+ vrlo sigurna u zimskim uvjetima, izdržljiva guma, vrlo mala potrošnja goriva

– slaba na suhom, vrlo slaba na mokrom, samo prosječna predviđena kilometraža

Zapratite nas na FB