Odabir guma

Zimske gume – šta morate znati ?!

zimske gume

Zimske gume – informacije koje trebate znati prilikom odabira

Vrijeme je za kupovinu novih zimskih guma?

Ako se želiš voziti sigurno tokom zime, osiguraj nove zimske gume prije nego što na cestu dođu zimski uslovi. 

U Bosni i Hercegovini  posjedovanje zimske opreme zakonski je obavezno od 01.11. tekuće godine do 01.04. naredne godine. (izmjena propisa u BiH za posjedovanje zimske opreme od 2021. godine)

Kočenje sa zimskim i ljetnim gumama?

Česta je zabluda da ako imate pogon na sve točkove zimske gume vam nisu potrebne zimi. Juraj Šebalj provjerio je koje su razlike između zimskih i ljetnih guma i kolika je razlika prilikom kočenja.

Ček-lista koja će vam pomoći prilikom kupovine:

  • Provjerite dokumentaciju svog vozila za kompatibilne tipove guma.
  • Veličina gume određena je širinom, prečnikom i odnosom visina-širina.
  • Indeks opterećenja vam govori koliko opterećenja može da izdrži vaše vozilo.
  • Ocjena brzine govori o maksimalnoj brzini za koju je guma osposobljena.
  • Postavite isti model i marku gume na sva četiri točka.

Performanse i rukovanje vašim vozilom zavise od guma. Na kraju krajeva, gume su jedini kontakt automobila i ceste.

Dakle, kada je vrijeme da kupite set novih guma za vaše vozilo, morate uzeti u obzir više faktora, uključujući vaš stil vožnje, budžet i regiju u kojoj živite.

Trebate pomoć prilikom odabira zimskih guma? Odaberite jedan od naših servisa i kontaktirajte naše stručno osobilje?

BestDrive by Continental – Banja Luka, Laktaši

vulkanizer Banja Luka, PJ SPEED AUTO

vulkanizer Banja Luka, PJ TUNJICE

vulkanizer Laktaši

vulkanizer Boškovići

vulkanizer Bijeljina

Zanima vas kako najveći njemački i evropski automobilski klub ADAC ( Allgemeiner Deutscher Automobil-Club) vrši ocjenjivanje zimskih guma?

Ispitivanja koja provodi ADAC su među najcjenjenijim kod vozača. Dugogodišnje iskustvo i promišljena metodologija čine ocjene koje dodjeljuje ova organizacija izuzetno vrijednim smjernicama za one koji traže nove gume.

Tokom ispitivanja gume se ocjenjuju prema sedam kriterija, a svaki od njih ima različit uticaj na ukupnu ocjenu. Dalje, ako model zakaže u nekoj od kategorija, neće dobiti visoku konačnu ocjenu. Stoga najbolje ocijenjene gume moraju imati dobar učinak u svim sljedećim kategorijama:

  • performanse na mokrim podlogama (30% konačnog rezultata),
  • performanse na snijegu (20% konačne ocjene),
  • performanse na suvim površinama (15% konačne ocjene),
  • performanse na ledu (10% konačnog rezultata),
  • životni vijek (10% konačnog rezultata),
  • potrošnja goriva (10% konačne ocjene),
  • stvorena buka (5% konačne ocjene).

Zimske gume, ljetne gume ili gume za sve sezone

zimske gume

Uslovi vožnje variraju tokom cijele godine. Dakle, kada je vrijeme za kupovinu novih guma, prvo što biste trebali učiniti je uzeti u obzir klimu u kojoj živite. U zavisnosti od klime u vašem regionu, možda je bolje izmjeniti set ljetnjih i zimskih guma ili je možda dovoljno da se pridržavate sezonskih guma.

Zimske gume imaju dezen gazećeg sloja dizajniran da djeluje efikasno na snjegu i može da izdrži temperature smrzavanja. Ono što je najvažnije, nude poboljšanu upravljivosti i kraći put kočenja na snjegu i ledu. Ljetnje gume nude odlično prianjanje na putevima, rukovanje i kraće put kočenja na suvim putevima, a ujedno su u stanju da podnose i klizave puteve nakon obilnih kiša. Sve-sezonske gume rade u različitim uslovima. Za vozače, koji žive u regionima sa blagim zimskim uslovima (temperature rijetko padaju ispod smrzavanja), cijelo-sezonske gume mogu biti alternativa. Ako niste sigurni u pravi izbor guma, obratite se u jedan od naših servisa radi ličnog saveta.

 

Glavni uslovi

Prvi uslov koji mora biti ispunjen pri kupovini novih guma jeste kompatibilnost s vašim vozilom. Vaš vlasnički priručnik i dokumentacija sadrže listu kompatibilnih tipova guma. Takođe možete da pronađete ključne karakteristike gume na njenom bočnom zidu. Pogledajte gume koje vaš automobil sada ima i iskoristite to kao početnu tačku. Toplo preporučujemo da vozilo koristi iste gume na svakom položaju točka. Ova uniformnost je presudna za održavanje performansi i kontrole.

Veličina gume se određuje putem širine, prečnika i odnosa visine prema širini.

(1) Širina je trocifren broj koji mjeri broj milimetara od jedne bočne stijenke do druge

(2) Odnos je dvo- ili trocifren procenat visine u poređenju sa širinom

(3) Prečnik naveden u inčima mora da odgovara veličini točkova vašeg vozila. Gume se takođe mogu razlikovati po konstrukciji, što je označeno slovom R

(4) Gume moraju biti u stanju da podnosu opterećenje vozila; ovaj kapacitet naziva se indeks opterećenja Potražite indeks da biste odredili težinu, a zatim ga množite sa brojem guma da biste podržali ukupno opterećenje.

(5) Ocjena brzine, označena slovom na bočnom zidu, je maksimalna brzina za koju je guma sposobna. Imajte na umu da gume sa većom maksimalnom brzinom imaju brže trošenje gaznoga sloja. Ocjena brzine mora biti najmanje toliko visoka kao maksimalna brzina vašeg vozila. Proizvođač vam takođe pruža informacije o idealnom pritisku u gumama za optimalan rad automobila. Budite vrlo oprezni ako upravljate gumom blizu maksimalnog nazivnog pritiska; mijenja način rukovanja vozilom i povećava trošenje guma.

(6) Obavezno provjerite bočni zid radi drugih informacija poput veličine , sigurnosnih kodova i ikona veze. One vam govore da li su odobrene za vašu zemlju i da li ispunjavaju uobičajene standarde kvaliteta.

Opciona razmatranja

Uzimajući sve u obzir, ispunjenje glavnih uslova za odabir gume značajno sužava vaš izbor. Međutim, putničke gume još uvjek imaju mnogo drugih mogućnosti. Odabir prave gume zavisi i od stila vožnje i budžeta. Da li tražite mirnu, udobnu vožnju?

Gume u ovoj kategoriji imaju gazište pneumatika dizajnirano da minimizira buku. Ali guma za gazište može biti mekša, što povećava trošenje. Stoga su tihe gume najpogodnije za asfaltirane ceste.

Ili možda tražite gume koje nude najbolju efikasnost goriva? Ove gume imaju gazni sloj sa manjim otporom kotrljanja što omogućava znatnu uštedu goriva. Ako se vozite neasfaltiranim putevima ili uživate u nekoj vožnji van puteva, neophodna je svestranost guma. Guma za sve terene može biti dovoljna.

Ili možete razmotriti dodatnu zaštitu bočnih zidova za terenske gume. Mnoge specijalne gume za kamione, poput blatnih guma, nude dodatnu vuču za razne terene. Konačno, budite svjesni da različite vrste guma postupaju drugačije. Dajte sebi vremena za prilagođavanje tokom vožnje, ubrzavanja i kočenja novim gumama.

Pogledajte ponudu zimskih guma na našoj stranici

Izvor: Continental-tires