Odabir guma

Aluminijumske felge

aluminijumske felge

Kada je u pitanju nadogradnja vašeg automobila, aluminijumske felge predstavljaju popularan izbor među entuzijastima automobila. Pored toga što su lagane i jake, one daju i elegantan i moderan izgled vašoj vožnji. U ovom članku ćemo istražiti prednosti aluminijumskih felgi i zašto su one pametna investicija za vaše vozilo.

Pogledajte našu ponudu alumijumskih felgi

1. Šta su aluminijumske felge?

Definicija i sastav materijala

Aluminijumske felge, popularan su izbor za mnoge vlasnike vozila koji žele da poboljšaju performanse i estetiku svojih automobila.

Aluminijumske felge su napravljene od legure aluminijuma, magnezijuma, a ponekad i silicijuma. Specifični sastav legure može da varira u zavisnosti od proizvođača i namenske upotrebe felgi. Generalno, legura koja se koristi u aluminijumskim felgama je lakša i jača od čelika, što je čini poželjnim izborom za mnoge vozače.

Istorija aluminijumskih felgi

Istorija aluminijumskih felgi datira iz 1960-ih kada su prvi put korišćene u vazduhoplovnoj industriji. Upotreba aluminijumskih felgi u automobilskoj industriji počela je 1970-ih, a do 1990-ih postali su standardna karakteristika mnogih novih modela vozila.

Razlika između aluminijumskih i čeličnih felgi

Jedna od glavnih razlika između aluminijumskih i čeličnih felgi je njihova težina. Aluminijumske felge su znatno lakše od čeličnih, što može poboljšati performanse i upravljanje vozilom. Pored toga, aluminijumske felge su generalno vizuelno privlačnije od čeličnih, jer dolaze u većem broju stilova, završnih obrada i boja.

Druga važna razlika je cijena. Aluminijumske felge su generalno skuplje od čeličnih, ali mnogi vozači smatraju da su vrijedne ulaganja zbog svojih superiornih performansi i estetske privlačnosti.

2. Prednosti aluminijumskih felgi

Aluminijumske felge nude niz prednosti u odnosu na tradicionalne čelične felge, uključujući njihovu laganu konstrukciju, poboljšane performanse i estetsku privlačnost. Evo nekih od ključnih prednosti aluminijumskih felgi:

  • Lagane i poboljšane performanse: Jedna od primarnih prednosti aluminijumskih felgi je njihova smanjena težina u poređenju sa čeličnim felgama. Manja težina aluminijumskih felgi može poboljšati performanse vozila na nekoliko načina, uključujući bolje ubrzanje, poboljšano rukovanje i glatkiju vožnju. Ova manja težina takođe smanjuje ukupnu težinu vozila, što može doprineti poboljšanju potrošnje goriva.
  • Bolje rukovanje i kočenje: Lagana konstrukcija aluminijumskih felgi takođe može dovesti do boljeg upravljanja i kočenja. Smanjena težina felgi omogućava bolju kontrolu i upravljivost na putu, dok povećana površina felgi može pomoći u poboljšanju zaustavne moći i smanjenju rizika od proklizavanja.
  • Estetski ugodan i prilagodljiv: Aluminijumske felge su dostupne u širokom spektru stilova, završnih obrada i boja, što ih čini atraktivnim izborom za vozače koji žele da prilagode izgled svog vozila. Mogu se prilagoditi tako da odgovaraju stilu i šemi boja vozila i često se smatraju vrhunskom karakteristikom koja doprinosi ukupnoj ekskluzivnosti i vrijednosti vozila.
  • Poboljšana efikasnost goriva: Lagana konstrukcija aluminijumskih felgi takođe može doprineti poboljšanoj efikasnosti goriva. Smanjena težina naplataka znači da je vozilu potrebno manje energije za kretanje, što može rezultirati većom kilometražom i nižim troškovima goriva tokom vremena.

3. Vrste aluminijumskih felgi

Aluminijumske felge su dostupne u nekoliko tipova, od kojih svaka ima svoje jedinstvene karakteristike i prednosti. Tri najčešća tipa aluminijumskih felgi su felge od livenog aluminijuma, felge od kovanog aluminijuma i naplatke od presovanog aluminijuma.

Felge od livenog aluminijuma

Felge od livenog aluminijuma: felge od livenog aluminijuma se prave tako što se rastopljeni aluminijum sipa u kalup i ostavlja da se ohladi i stvrdne. Ovaj proces stvara obod koji je relativno jak i izdržljiv, ali i lagan. Livene aluminijumske felge su najpristupačniji tip aluminijumskih felgi i proizvođači vozila ih često koriste kao OEM opciju.

Kovane aluminijumske felge

Kovane aluminijumske felge: Kovane aluminijumske felge se prave zagrevanjem bloka aluminijuma na visoku temperaturu, a zatim ga pritiskanjem u oblik naplatka pomoću hidraulične prese. Ovaj proces stvara naplatak koji je još jači i izdržljiviji od felgi od livenog aluminijuma, sa visokom otpornošću na savijanje ili pucanje. Kovane aluminijumske felge su skuplje od felgi od livenog aluminijuma, ali ih često preferiraju entuzijasti trka ili vozači koji cene vrhunske performanse i izdržljivost.

Predene aluminijumske felge

Predene aluminijumske felge: Predene aluminijumske felge se prave okretanjem jednog komada aluminijuma u ​​obliku felge pomoću specijalizovane mašine za predenje. Ovaj proces stvara naplatak koji je lagan, izdržljiv i otporan na koroziju. Predene aluminijumske felge se često koriste u vrhunskim sportskim automobilima i trkačkim vozilima zbog svojih superiornih performansi i estetske privlačnosti.

4. Odabir pravih aluminijumskih felgi za vaše vozilo

Izbor pravih aluminijumskih felgi za vaše vozilo može biti izazovan zadatak, jer postoji mnogo opcija koje treba razmotriti, od veličine i uklapanja do stila i završne obrade. Evo nekoliko ključnih faktora koje treba imati na umu kada birate aluminijumske felge za vaše vozilo:

  • Veličina i prilagodba: Veličina i uklapanje vaših aluminijumskih felgi su od ključne važnosti za osiguranje optimalnih performansi i sigurnosti. Od suštinskog je značaja da odaberete naplatak koji je prave veličine za vaše vozilo i koji zadovoljava specifikacije koje preporučuje proizvođač. Takođe treba da uzmete u obzir širinu i prečnik felge kako biste bili sigurni da se pravilno uklapa sa gumama.
  • Pomak i razmak unazad: Pomak i razmak vaših aluminijumskih naplataka utiču na to kako se točkovi nalaze na vašem vozilu. Pomak određuje položaj točka u odnosu na montažnu površinu glavčine, dok se razmak unazad odnosi na rastojanje između površine za montažu glavčine i unutrašnje ivice naplatka. Od ključnog je značaja da odaberete pomak i razmak koji je prikladan za vaše vozilo kako biste osigurali pravilno postavljanje i izbegli probleme poput trljanja ili struganja.
  • Uzorak vijaka i središnji provrt: uzorak vijaka i središnji otvor vaših aluminijumskih felgi moraju odgovarati onima na vašem vozilu. Šablon vijaka se odnosi na broj i raspored vijaka koji se koriste za pričvršćivanje naplatka na glavčinu, dok se središnji provrt odnosi na veličinu rupe u centru oboda koja se uklapa preko glavčine. Odabir felge sa pogrešnim šarama vijaka ili središnjim otvorom može dovesti do nepravilnog pristajanja i ugroziti sigurnost i performanse vašeg vozila.
  • Opcije stila i završne obrade: Aluminijumske felge su dostupne u velikom broju stilova i završnih obrada, što vam omogućava da odaberete izgled koji dopunjuje dizajn i estetiku vašeg vozila. Možete birati između niza završnih obrada, uključujući polirane, farbane, mašinski obrađene i premazane prahom. Takođe možete birati između različitih stilova, uključujući višekrake, razdvojene, mrežaste i još mnogo toga.

Ukratko, izbor pravih aluminijumskih felgi za vaše vozilo zahteva pažljivo razmatranje nekoliko faktora, uključujući veličinu i ugradnju, pomeranje i razmak unazad, šablon vijaka i središnji otvor, i opcije stila i završne obrade. Neophodno je odabrati naplatke koje odgovaraju vašem vozilu kako biste osigurali optimalne performanse, sigurnost i estetsku privlačnost. Sa odgovarajućim aluminijumskim felgama, možete poboljšati performanse vašeg vozila i transformisati njegov izgled i osjećaj.

5. Kako održavati aluminijumske felge

Aluminijumske felge mogu poboljšati izgled i performanse vašeg vozila, ali zahtevaju odgovarajuće održavanje da bi bile u dobrom stanju. Evo nekoliko saveta za održavanje vaših aluminijumskih felgi:

  • Redovno čišćenje i pranje: Od suštinskog je značaja da redovno čistite aluminijumske felge kako biste uklonili prljavštinu, prljavštinu i prašinu od kočnica koja se može akumulirati tokom vremena. Koristite neabrazivno sredstvo za čišćenje i četku sa mekim vlaknima za čišćenje felgi i izbegavajte jake hemikalije koje mogu oštetiti završni sloj. Temeljno isperite felge čistom vodom i osušite ih mekim peškirom kako biste sprečili pojavu mrlja od vode.
  • Zaštita od korozije i oštećenja: Aluminijumske felge su podložne koroziji i oštećenju, posebno u teškim vremenskim uslovima ili kada su izložene soli na putu i ​​hemikalijama. Svoje felge možete zaštititi nanošenjem zaštitnog premaza ili zaptivača kako biste sprečili koroziju i oštećenja. Pored toga, izbegavajte vožnju po neravnim putevima ili udaranje ivičnjaka, jer to može da izazove udubljenja, ogrebotine ili druga oštećenja vaših felgi.
  • Poliranje i zaptivanje: Poliranje vaših aluminijumskih felgi može pomoći da im se vrati sjaj i sjaj. Koristite smesu za poliranje i mekanu krpu za poliranje naplataka i uklanjanje oksidacije ili mrlja. Nakon poliranja, nanesite zaptivač da biste zaštitili felge od budućih oštećenja i zadržali njihov sjaj.
  • Popravka i zamena oštećenih felgi: Ako su vaše aluminijumske felge oštećene, neophodno je da ih popravite ili zamenite što je pre moguće kako biste sprečili dalja oštećenja ili bezbednosne probleme. Ako vaše felge imaju manje ogrebotine ili udubljenja, možete koristiti farbu za popravku ili komplet za popravku da popravite štetu. Za ozbiljnija oštećenja, kao što su pukotine ili krivine, najbolje je potpuno zameniti obod.

FAQ Aluminijumske felge

Da li su aluminijumske felge bolje od čeličnih felgi?

Da, aluminijumske felge su generalno bolje od čeličnih za većinu vozila. To je zato što su aluminijumske felge znatno lakše, što smanjuje težinu bez opruge i poboljšava performanse vozila, upravljivost i efikasnost goriva. Pored toga, aluminijumske felge su estetski prijatnije i prilagodljivije od čeličnih felgi.

Mogu li da instaliram aluminijumske felge na bilo koje vozilo?

Iako većina vozila može da primi aluminijumske felge, važno je osigurati da su felge prave veličine i da odgovaraju vašem vozilu. Takođe bi trebalo da proverite šablon vijaka i središnji otvor da biste bili sigurni da odgovaraju specifikacijama vašeg vozila.

Koje su prednosti kovanih aluminijumskih felgi?

Kovane aluminijumske felge su jače i lakše od felgi od livenog aluminijuma, što ih čini boljim za vozila visokih performansi i trkačka vozila. Takođe imaju ujednačeniju strukturu zrna, što obezbeđuje bolju čvrstoću i izdržljivost.

Kako da znam da li su moje aluminijumske felge oštećene?

Možete proveriti da li na aluminijumskim felgama ima oštećenja tako što ćete ih pregledati da li ima pukotina, savijanja ili ogrebotina. Takođe treba da proverite da li ima korozije i drugih znakova habanja. Ako primetite bilo kakvo oštećenje, trebalo bi da vaše felge popravi ili zameni profesionalac.